Pianistina Gothoni on esiintynyt tunnettujen orkesterien solistina USA:ssa, Euroopassa ja Aasiassa, ja vierailee jatkuvasti merkittävillä kamarimusiikkifestivaaleilla. English Chamber Orchestra’n pääkapellimestarina hän toimi vuosina 2000-09. Samaan aikaan hän toimi myös Seattlen Northwest Chamber Orchestra’n musiikillisena johtajana sekä Deutsche Kammerakademien päävierailijana.

Gothóni on aktivoinut taidemusiikkitapahtumia maissa, joissa länsimainen musiikki on nousussa. Hän oli mm. Pekingin Kielletyn kaupungin musikkijuhlien alkuunpanija 1990-luvulla ja sen taiteellinen johtaja. Vuonna 2007 hän aloitti yhteistyön Savonlinnan Musiikkiakatemian ja Kairon Oopperan kanssa. Samankaltainen  ”homeopaattinen rauhantyö musikaalisin pillerein“ on jatkunut Kairon lisäksi Aserbaijanissa ja Turkissa sekä Jordaniassa.

Ralf Gothoni

Kamarimusiikin professorina hän on toiminut seitsemässä eurooppalaisessa korkeakoulussa sekä pitänyt mestarikursseja ympäri maailmaa. Hän on usein kutsuttuna merkittävimpien musiikkikilpailujen tuomaristossa. Gothónin kirjalliseen tuotantoon kuuluu mm. kolme esseekokoelmaa.  Hänen tärkeimpiä sävellyksiään ovat neljä oopperaa, alttoviulu- ja pianokonsertto, kamarikantaatti viululle, pianolle ja jousille sekä kamarimusiikkia ja lauluja.

Vuonna 1994 Gothónille myönnettiin amerikkalainen Gilmore-Award, eräs klassisen musiikin suurimmista palkinnoista. Itävallan kulttuuriministeriö myönsi hänelle Schubert-mitalin vuonna 1978, Pro Finlandia-mitali hänelle myönnettiin 1990 ja vuonna 2012 Espanjan kuningatar Sofia palkitsi hänet taiteellisista ja pedagogisista ansioista.

Première!

6.6.

Naantalin Musiikkijuhlat alkaa huipulta! Aulis Sallisen varta vasten tähän konserttiin säveltämän Duo per duen kantaesittävät Musiikkijuhlia yli 40 vuotta luotsannut Arto Noras ja uusi taiteellinen johtaja, viulisti Elina Vähälä. Belgialaisen César Franckin teoksissa soi tunteen palo ja myöhäisromantiikan paatos, korealaisen Jeajoon Ryun sellosonaatti kääntää 1800-luvun kauneusarvot nykypäivän kielelle.

Se kuulostaa antiikilta, sen nimi on muinainen ja sen pinta on patinoinut – vaan onko se vanhaa? Kun Ottorino Respighin ja Alfred Schnittken sarjoissa soi varhaisen barokin loisto, Anna Clynen Rest These Hands tuo iholle ääniä historian tuolta puolen. Konsertti vie matkalle menneisyyteen, jota ei koskaan ehkä ollutkaan. Ohjelman huipentaa Naantalin Musiikkijuhlien kaikkien aikojen nuorin solisti, vasta 12-vuotias mutta kansainvälisiä kilpailuita jo voittanut viulisti Lilja Haatainen.

Kaikki maailman pimeys ei riitä sammuttamaan yhden kynttilän kirkkautta, eikä ilman varjoa olisi valoa. Sebastian Fagerlundin dramaattinen Transient light sekä Ralf Gothónin zen-buddhalaiseen tarinaan perustuva melodraama vievät ikiaikaisten kysymysten äärelle. Paavali Jumppanen esittää Franz Lisztin ikonisimman pianoteoksen, synkkyydestä kirkkauteen kurottavan h-mollisonaatin.

Katso kaikki

Tilaa Uutiskirje

Sähköposti

KUMPPANIT

Naantalin Musiikkijuhlat kiittää lämpimästi kumppaneitaan ja tukijoitaan yhteistyöstä.
Kuva: Osuuspankki Turun seutu

Tukijat

Seuraa naantalin musiikkijuhlia vuoden ympäri