Kotimaisen konserttielämän tietoisuuteen Senja Rummukainen nousi vuonna 2014 voittamalla Turun sellokilpailun. Vain vuotta myöhemmin hänet palkittiin finalistina Porton Guilhermina Suggia -awardsissa, ja vuonna 2019 hän saavutti finaalipaikan Pietarin kansainvälisessä Pjotr Tšaikovski -kilpailussa.

Menestystä seuranneita esiintymisiä esimerkiksi Mariinski-teatterin orkesterin, Helsingin kaupunginorkesterin, Tampere Filharmonian, Tapiola Sinfoniettan, Turun filharmonisen orkesterin ja Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin solistina ovat ylistäneet niin lehdistö, kollegat kuin yleisötkin. Rummukainen on esiintynyt solistina niin Leif Segerstamin, Jorman Panulan kuin Dima Slobodenioukin johdolla. Vuodet 2017-2021 Rummukainen toimi Helsingin kaupunginorkesterin toisena soolosellistinä ja hän vierailee säännöllisesti myös Oslon filharmonisen orkesterin soolosellistinä.

Myös kamarimuusikkona Rummukainen on Suomen suosituimpia. Hän on jo vuosien ajan kuulunut tärkeimpien kotimaisten festivaalien, kuten Kuhmon kamarimusiikin, Turun musiikkijuhlien ja Oulun musiikkijuhlien soitannolliseen selkärankaan. Hän on toiminut myös Helsingissä järjestettävän Kamarikesä-festivaalin taiteellisena johtajana yhdessä Johannes Piirron, Kasmir Uusituvan, Tami Pohjolan ja Riina Piirilän kanssa.

Kaudella 21/22 Rummukainen debytoi BBC:n Sinfoniaorkesterin ja Sakari Oramon kanssa Lontoon Barbican Centerissä soittamalla Elgarin sellokonserton. 

Opettajat ovat avanneet hänelle aina uuden oven musiikin loputtomiin mahdollisuuksiin. Opintonsa Rummukainen aloitti Taru Aarnion ja Allar Kaasikin luokilla. Sibelius-Akatemiassa Marko Ylösen johdolla hän oppi käsittelemään suuria linjoja ja isoja kokonaisuuksia. Norjan musiikkikorkeakoulussa Truls Mørkin luokalla ja Essenin Folkwang-yliopistossa Young-Chang Chon johdolla hän löysi oman, persoonallisen äänensä, ja Berliinin musiikkiyliopiston Jens Peter Maintzin avustuksella löytyi vielä yksi osa Rummukaisen työkalupakkiin: taito paneutua teoksen pienten yksityiskohtien kauneuteen mikroskooppisella tarkkuudella.

Rummukainen tavoittelee sellostaan samaa puhuttelevaa ja sävykästä sointia, johon hän itsekin ihastui kuullessaan soitinta ensimmäistä kertaa Itä-Helsingin musiikkiopistossa kuusivuotiaana. Sellaisella soinnilla voi ilmaista tunteita ja herättää niitä muissa jopa tarkemmin kuin sanoilla, koska juuri sello on kaikista instrumenteista lähimpänä ihmisen äänenväriä. 

Rummukainen soittaa tällä hetkellä OP Taidesäätiön omistamaa Giovanni Grancino -selloa vuodelta 1698.

Sellisti Senja Rummukainen poseeraa sellon jousi kädessään.

Avajaiskonsertin ohjelma koostuu Clara ja Robert Schumannin sekä Johannes Brahmsin sävelmistä, jotka kumpuavat intohimosta ja rakkaudesta.

Konsertti on matka eri kulttuurien kansanmusiikista ammentaviin teoksiin Osvaldo Golijovista Béla Bartókin virtuoosimaiseen viulusonaattiin sekä Georges Enescun häikäisevään Romanialaiseen rapsodiaan. Kaiken kukkuraksi eteläafrikkalainen monilahjakkuus Gareth Lubbe ällistyttää yläsävellaulavana alttoviulusolistina.

Naantalin Musiikkijuhlien kansainvälinen soittajakaarti esittää kokoelman italialaissäveltäjä Niccolò Paganinin parhaita teoksia.

Konsertissa kuullaan Beethovenin, Debussyn ja Schönbergin sävellykset, jotka muuttivat musiikinhistorian suuntaa.

Konsertissa kuullaan sodan mielettömyyteen kantaa ottavia sävellyksiä sekä virtuoosimainen Tartinin Paholaistrillisonaatti.

Naantalin Musiikkijuhlien perinteinen kunnianosoitus merelle In honorem maris -konsertti kulkee Jaakko Kuusiston ja Franz Schubertin viitoittamilla väylillä.

Katso kaikki

Tilaa Uutiskirje

Sähköposti

KUMPPANIT

Naantalin Musiikkijuhlat kiittää lämpimästi kumppaneitaan ja tukijoitaan yhteistyöstä.
Kuva: Osuuspankki Turun seutu

Tukijat

Seuraa naantalin musiikkijuhlia vuoden ympäri