Oletko tulossa ensimmäistä kertaa klassisen musiikin konserttiin? Onnittelut hienosta päätöksestä, joka voi avata sinulle aivan uuden elämysmaailman – ja elämäntavan klasariystävänä.

Mistä aloittaa elämä kamarimusiikin kuluttajana? Konserttikokemus on siihen tietysti aivan paras tapa, mutta jos haluat jutun juurta väliaikakeskusteluun tai ymmärtää paremmin, miksi joskus taputetaan ja joskus ei, löydät täältä tarpeellista ja vähemmän tarpeellista tietoa klassisesta musiikista ja konserteista.

Nippelitietoa, jolla loistat väliaikakeskusteluissa

Tiesitkö, että

  • vuonna 2016 Mozart myi Billboardin mukaan enemmän CD-levyjä kuin Beyonce tai Rihanna.
  • viulu koostuu 70 yksittäisestä puukappaleesta. Pelkästään palaset yhteen liittämällä ei kuitenkaan synny parhaita viuluja, vaan äänen laatuun vaikuttaa muun muassa käytetyn puun ja soittimen ikä. Maailman tähän päivään asti kalleimman viulun on rakentanut Guiseppe Guarneri vuonna 1741. Viulu myytiin vuonna 2012 noin 13,5 miljoonalla eurolla.
  • hysteriaa lähenevä fanitus ei ole vain uusi ja pop-musiikkiin liittyvä ilmiö: 1800-luvulla elänyt pianisti ja säveltäjä Franz Liszt oli niin suosittu, että häneltä pyydettiin alituiseen hiuskiehkuroita muistoksi. Lopulta Liszt hankki koiran, jonka karvoja hän lähetti pyytäjille omien hiustensa sijaan.
  • yhdysvaltalaisen John Cagen 1980-luvulla säveltämä teos Organ2/ASLSP (As Slow as Possible) on maailman hitain sävellys. Sivuja teoksessa ei ole kuin kahdeksan, mutta ohje ’niin hitaasti kuin mahdollista’ on haastanut esiintyjiä esittämään sitä todellakin hitaasti. Halberstadtissa Saksassa käynnistettiin vuonna 2001 uruilla esitys, jonka on määrä päättyä vasta vuonna 2640. Teos kestää siis 639 vuotta. Viimeksi sointu vaihtui helmikuussa 2022, sitä ennen 2020 ja 2013 ja seuraavan kerran helmikuussa 2024. Jos siis joskus konsertissa sattuisi tulemaan mieleen, eikö tämä ikinä lopu, kaikki on suhteellista.

Niistä taputuksista

Aplodit eli taputukset ja bravo-huudot ovat yleisön keino antaa taiteilijoille palautetta konsertista. Suosionosoituksille on kuitenkin klasarikonsertissa tiettyjä sääntöjä, jotta yleisö ja esiintyjät voivat keskittyä kokonaisuuksiin.

Kun esiintyjät tulevat lavalla, yleisö toivottaa heidät tervetulleiksi taputuksin. Jos kyseessä on iso orkesteri, taputetaan vielä uudelleen silloin kun kapellimestari ja solisti saapuvat lavalle.

Konserttiohjelmasta selviää esitettävien kappaleiden ja niiden osien määrä. Osien välissä on aina pieni tauko, mutta silloin ei suosionosoituksia anneta. Sen sijaan vain hengähdetään ja siirrytään hieman tunnelmasta toiseen, mutta teoksen jännitettä ei katkaista aplodein.

Kun kappaleen kaikki osat ovat esitetty, on suurten aplodien aika. Eikä hätää, jos keskityit musiikin kuuntelemiseen etkä osien laskemiseen – voit yksinkertaisesti liittyä aplodeihin muiden mukana.

Loppuaplodien aikana voit taputtaa niin hillitysti tai villisti kuin haluat. Aivan fiiliksen mukaan. Bravo- tai brava-huudot kuuluvat myös erinomaisten esitysten suosionosoituksiin. Aivan huikeissa esityksissä yleisö voi innostua antamaan seisovat aplodit.

Jos yleisö on innoissaan, orkesteri tai solisti saattaa soittaa konsertin päätteeksi vielä ylimääräisen kappaleen, joka ei ole ohjelmassa.

Kännykkä on hiljaa piilossa

Välttääksesi kiusallisen tilanteen, jossa puhelimesi ryhtyy soimaan juuri, kun konsertissa on se  herkin ja hiljaisin hetki, laita kännykkäsi äänettömälle, lentotilaan tai sulje kokonaan konsertin ajaksi. Klassisen musiikin hiljaisten kohtien aikana jopa kännykän värinäkin voi kuulua harmillisen kauas, varsinkin kirkon holvien akustiikassa.

Klassisen musiikin konsertin valokuvaaminen, videointi tai muu taltiointi ei yleensä ole sallittua. Yleisö ja taiteilijat ovat tulleet keskittymään musiikkiin. Kännykän ruutu loistaa kauas ja kännykkää pitelevä käsi näyttää ikään kuin viittaavan kesken konsertin. Loppuaplodien aikana valokuvaus on sallittua, ja voit mielellään myös jakaa tunnelmiasi konsertista sosiaalisessa mediassa. #naantalinmusiikkijuhlat

Tilaa Uutiskirje

Sähköposti

KUMPPANIT

Naantalin Musiikkijuhlat kiittää lämpimästi kumppaneitaan ja tukijoitaan yhteistyöstä.
Kuva: Osuuspankki Turun seutu

Tukijat

Seuraa naantalin musiikkijuhlia vuoden ympäri