Naantalin Musiikkijuhlat toteutetaan 4.-15. kesäkuuta Naantalin ja lähiseudun idyllisissä miljöissä. Festivaalin kahtakymmentä konserttia tähdittää yli 200 taiteilijaa, jotka edustavat koti- ja ulkomaista kärkeä. Tasavallan presidentti Alexander Stubb toimii tapahtuman suojelijana.

Matkoja ajassa ja maailman tarinoissa

Tapahtuman ohjelman on koostanut nyt toista kertaa sen uusi taiteellinen johtaja, viulisti Elina Vähälä. Konserttien sisällöt muodostavat tarinoita, jotka johdattavat yleisön tänä kesänä matkalle niin aurinkoiseen Espanjaan kuin sodan mielettömyyteen.

Tarinoita maailmalta torstaina 6. kesäkuuta vie argentiinalaisesta, klezmerin tyyliin soivasta tuutulaulusta romanialaisiin kyläjuhliin. Sinfonia Lahti: Lemminkäinen puolestaan johdattaa suomalaisen musiikin helmiin keskiviikkona 5.6. konsertissa, jossa kuullaan Jean Sibeliuksen Lemminkäisen lisäksi Jaakko Kuusiston hypnoottisen kaunis fagottikonsertto sekä viilennytään Kaija Saariahon talvisen taivaan inspiroimasta sävellyksestä. Keskiviikkona 12.6. konsertin Kertomuksia Espanjasta tunnelmaan johdattavat muun muassa kitaristi Ismo Eskelinen sekä näyttelijä Jussi Vatanen Mario Castelnuovo-Tedescon koskettavassa teoksessa Harmo ja minä.

Käännekohtia esittelee maanantaina 10.6. muun muassa Claude Debussyn ja Ludvig van Beethovenin teokset, jotka olivat omana aikanaan musiikillisesti jopa vallankumouksellisia ja jotka nykyään kuuluvat klassisen musiikin rakastetuimpiin sävellyksiin. Suomen kansainvälisesti menestynein jousikvartetti Meta4 puolestaan johdattaa omaan vauhdikkaaseen tyyliinsä aikamatkalle kamarimusiikin kuninkuuslajin tarinaan Tieto-Finlandia palkinnon voittaneen Osmo-Tapio Räihälän juontamassa konsertissa Jousikvarteton historia yhdessä illassa perjantaina 14. kesäkuuta.

Uusia taiteilijavieraita eri puolilta maailmaa

Naantalin Musiikkijuhlilla esiintyy tänä kesänä useita kansainvälisiä vieraita ensimmäistä kertaa. Esimerkiksi yksi oman sukupolvensa merkittävimmistä viulisteista, useissa kilpailuissa menestynyt ja Wienin musiikin ja esittävän taiteen yliopiston professoriksi vain 27-vuotiaana nimetty romanialainen viulisti Ioana Cristina Goicea vierailee nyt ensimmäistä kertaa Suomessa. Alankomaalaista Bram van Sambeekia pidetään yhtenä maailman parhaista fagotisteista – häntä kuullaan Naantalissa useammassa konsertissa. Erityinen on myös eteläafrikkalaisen Gareth Lubben vierailu alttoviulistina, yläsävellaulajana sekä säveltäjänä. Yksi kansainvälisesti arvostetuimmista kamariorkestereista, Norjalainen kamariorkesteri vierailee puolestaan Naantalissa nyt toistamiseen, edellisestä Suomen vierailusta on ehtinyt vierähtää jo 34 vuotta.

Nuoria suomalaisia huippulahjakkuuksia

Merkittävässä roolissa Musiikkijuhlilla on tänä kesänä sellisti Senja Rummukainen, jonka ura on vahvassa kansainvälisessä nosteessa vieden hänet muun muassa solistiksi BBC Proms -festivaalille elokuussa. Ensimmäistä kertaa Naantalissa vieraileva käyrätorvisti Paula Ernesaks on puolestaan Berliinin filharmonikoiden jäsen.

Elina Vähälä on halunnut kaudellaan nostaa esiin vieläkin nuorempia lahjakkuuksia, kuten viime vuonna 12-vuotiaana Naantalin Musiikkijuhlilla debytoineen Lilja Haataisen, joka esiintyy tänä vuonna konsertissa Paholaisen viulu tiistaina 11.6., sekä Kertomuksia Espanjasta -konsertissa esiintyvät sisarukset Aino ja Leea Mattilan.

– On tärkeää, että nämä maamme parhaimmistoon kuuluvat nuoret lahjakkuudet, jotka edustavat jopa ikäpolvensa kansainvälistä kärkeä, pääsevät ammattilaisten joukkoon esiintymään ja saavat kokemusta siitä, mitä esiintyvän taiteilijan elämä on, Vähälä toteaa.

Kahden huippuviulistin kulttiteos

Suomen menestyneimpiin viulisteihin kuuluva Elina Vähälä esiintyy myös itse useissa festivaalin konserteista. Yksi niistä on perjantaina 7.6. konsertti Turun filharmoninen orkesteri: mystiikkaa ja romantiikkaa, jossa Vähälä esittää yhden Arvo Pärtin kulttiteoksen, kahden viulun konserton Tabula rasan yhdessä korealaisen viulistin Inmo Yangin ja kapellimestari Olari Eltsin johtajaman TFO:n kanssa. Teos on meditatiivinen matka niin yleisölle kuin esiintyjillekin.

Sibelius-viulukilpailun vuonna 2022 ja Paganini-viulukilpailun vuonna 2015 voittanut Inmo Yang vieraili Naantalissa ensi kertaa viime vuonna, tuolloin Sinfonia Lahden solistina.

– Olen iloinen siitä, että esittäessämme Inmolle heti viime kesän esiintymisen jälkeen uusintakutsun Naantaliin, hän vastasi myöntävästi ja pyysi myös saada soittaa kamarimusiikkia. Olen innoissani voidessani esiintyä tässä konsertissa yhdessä hänen kanssaan, sillä olen saanut tutustua hänen soittoonsa jo paljon muun muassa Sibelius-viulukilpailun tuomaristossa, mutta tämä on ensimmäinen kerta, kun esiinnymme yhdessä, Vähälä kertoo.

Inmo Yang esiintyy TFO:n konsertin lisäksi myös neljässä muussa konsertissa.

Naantalin Musiikkijuhlat 4.-15.6.2024 Naantalissa, Merimaskussa, Rymättylässä, Raisiossa sekä Maskun Askaisissa.

Tilaa Uutiskirje

Sähköposti

KUMPPANIT

Naantalin Musiikkijuhlat kiittää lämpimästi kumppaneitaan ja tukijoitaan yhteistyöstä.
Kuva: Osuuspankki Turun seutu

Tukijat

Seuraa naantalin musiikkijuhlia vuoden ympäri