Ralf Gothóni

Ralf Gothónilla on maailmanlaajuinen ura pianistina, kamarimuusikkona ja kapellimestarina. Hän on tunnettu kokonaisvaltaista muusikkoutta korostavana muusikkona.

Gothóni on kantaesittänyt toista tusinaa pianokonserttoa; mm. vuonna Sir John Tavenerin ”Pratirupa” konserton Lontoossa säveltäjän 60-vuotis juhlakonsertissa. Levytyksiä on kertynyt yli 100 eri kansainvälisille yhtiöille. Pianistina hän on esiintynyt tunnettujen orkesterien solistina USA:ssa., Euroopassa ja Aasiassa, sekä vierailee jatkuvasti merkittävillä kamarimusiikki festivaaleilla.

English Chamber Orchestra'n pääkapellimestarina hän toimi 2000-09. Samaan aikaan hän toimi myös Northwest Chamber Orchestra'n, Seattle, musiikillisena johtajana, sekä Deutsche Kammerakademien päävierailijana. Gothóni on aktivoinut taidemusiikkitapahtumia maissa, joissa länsimainen musiikki on nousussa. 1990-luvulla hän oli Pekingin ”Kielletyn kaupungin musikkijuhlat” alkuunpanija ja sen taiteellinen johtaja. Vuonna 2007 hän aloitti yhteistyön Savonlinnan Musiikkiakatemian ja Kairon Oopperan kanssa. Samankaltainen  ”homeopaattinen rauhantyö musikaalisin pillerein“ on jatkunut Kairon lisäksi Aserbaijanissa ja Turkissa sekä Jordaniassa.

Kamarimusiikin professorina hän on toiminut seitsemässä eurooppalaisessa korkeakoulussa sekä pitänyt mestarikursseja ympäri maailmaa. Hän on usein kutsuttuna merkittävimpien musiikki kilpailujen tuomaristossa. Gothónin kirjalliseen tuotantoon kuuluu mm. 3 essee-kokoelmaa.  Hänen tärkeimpiä sävellyksiä ovat 4 oopperaa, alttoviulu- ja pianokonsertto, kamarikantaatti viululle, pianolle ja jousille sekä kamarimusiikkia ja lauluja. 1994 Gothónille myönnettiin amerikkalainen Gilmore-Award, eräs klassisen musiikin suurimmista palkinnoista. Itävallan kulttuuriministeriö myönsi hänelle Schubert-mitalin vuonna 1978, Pro Finlandia-mitali hänelle myönnettiin 1990 ja vuonna 2012 Espanjan kuningatar Sofia palkitsi hänet taiteellisista ja pedagogisista ansioista.

Tutustu taiteilijaan