Paavali Jumppanen heittäytyy mielellään suurten teoskokonaisuuksien esittämiseen. Hän on esiintynyt lukuisien kuulujen kapellimestarien kanssa, joista mainittakoon David Robertson, Sakari Oramo, Susanna Mälkki, Osmo Vänskä sekä Jaap van Zweden. Avantgardea rakastava Jumppanen on tehnyt yhteistyötä monien aikamme säveltäjien kanssa. Työskentely Pierre Boulezin, William Duckworthin, Henri Dutilleuxin, Perttu Haapasen ja Lauri Kilpiön kanssa on avannut Jumppaselle monipuolisen näkökulman musiikin alati ajassa muuttuvaan luonteeseen.

Opinnot veivät Jumppasen Sibelius-Akatemian kautta Sveitsiin, jossa hän työskenteli Krystian Zimermanin johdolla kolmen vuoden ajan. Baselin Musiikkiakatemiassa hän opiskeli pianon lisäksi fortepianon, klavikordin ja urkujen soittoa – Jumppanen esiintyykin nykyään myös urkurina.

Jumppanen vietti lukuvuoden 2011–12 vierailijana Harvardin yliopiston musiikkitieteen laitoksella Yhdysvalloissa syventyen erityisesti Wieniläisklassismin moniin ulottuvuuksiin. Hän on esittänyt sekä Beethovenin että Mozartin pianosonaatit useissa runsasta huomiota saaneissa konserttisarjoissa Suomessa ja Yhdysvalloissa. Ensimmäisenä suomalaispianistina Jumppanen on levyttänyt Beethovenin 32 pianosonaattia.

Kansainvälisen solistiuransa lisäksi Jumppanen on suosittu opettaja, joka on toiminut mm. Sibelius-Akatemian vierailevana professorina. Vuosina 2015–21 hän toimi kansainvälisen PianoEspoo-festivaalin taiteellisena johtaja ja vuosina 2021–23 hän toimii kolmivuotiskauden Melbournessa sijaitsevan Australian National Academyn taiteellisena johtajana.

Monien levypalkintojen lisäksi Paavali Jumppanen on saanut Jenny ja Antti Wihurin Rahaston tunnustuspalkinnon suomalaisen kulttuurielämän hyväksi tekemästään työstä.

Pianisti Paavali Jumppanen.

Avajaiskonsertin ohjelma koostuu Clara ja Robert Schumannin sekä Johannes Brahmsin sävelmistä, jotka kumpuavat intohimosta ja rakkaudesta.

Konsertti on matka eri kulttuurien kansanmusiikista ammentaviin teoksiin Osvaldo Golijovista Béla Bartókin virtuoosimaiseen viulusonaattiin sekä Georges Enescun häikäisevään Romanialaiseen rapsodiaan. Kaiken kukkuraksi eteläafrikkalainen monilahjakkuus Gareth Lubbe ällistyttää yläsävellaulavana alttoviulusolistina.

Konsertissa kuullaan Beethovenin, Debussyn ja Schönbergin sävellykset, jotka muuttivat musiikinhistorian suuntaa.

Naantalin Musiikkijuhlien perinteinen kunnianosoitus merelle In honorem maris -konsertti kulkee Jaakko Kuusiston ja Franz Schubertin viitoittamilla väylillä.

Katso kaikki

Tilaa Uutiskirje

Sähköposti

KUMPPANIT

Naantalin Musiikkijuhlat kiittää lämpimästi kumppaneitaan ja tukijoitaan yhteistyöstä.
Kuva: Osuuspankki Turun seutu

Tukijat

Seuraa naantalin musiikkijuhlia vuoden ympäri