
Minna Pensola on musiikkikentän monipuolinen toimija ja perustanut kotikaupunkiinsa Helsinkiin rennon baari-illan ja klassisen livemusiikin yhdistävän Klasariklubin sekä PuKamaChamber-konserttisarjan, jota hän ideoi yhdessä puolisonsa, viulisti Antti Tikkasen kanssa.
Aktiiviset ja läheiset suhteet suomalaisiin säveltäjiin ovat tuottaneet monia teoksia, joista seuraavina kantaesitysvuorossa ovat Lotta Wennäkosken kamarimusiikkiteos sekä Kaksoiskonsertot Iiro Rantalalta (Deutsche Kammerphilharmonie Bremen & Iiro Rantala, piano) ja Jukka Tiensuulta (Tapiola Sinfonietta & sopraano Anu Komsi).
Kausina 2019-2022 Minna Pensola on Joensuun kaupunginorkesterin taiteellinen partneri ja vuosina 2020- 2021 Helsingin Juhlaviikkojen Wonderfeel-festivaalin kuratointiryhmän jäsen. Sysmän Suvisoiton taiteellisena johtajana hän toimi vuodet 2006‒2012, ja Kuhmon Kamarimusiikin taiteelliseksi johtajaksi hänet valittiin lokakuussa 2021 yhdessä puolisonsa Antti Tikkasen kanssa.
Pensola on D. Sostakovits- ja Joseph Haydn-kilpailut voittaneen jousikvartetti Meta4:n jäsen sekä opettaa kamarimusiikkia Eurooppalaisessa kamarimusiikkiakatemiassa (ECMA) ja viulunsoittoa Sibelius-Akatemiassa.
Omat opintonsa hän aloitti Helsingin Konservatoriossa, jatkoi Sibelius- Akatemiassa ja sai ne viimein päätökseen Zürichin musiikkikorkeakoulussa sekä Eurooppalaisessa kamarimusiikkiakatemiassa (ECMA). Tärkeitä oppaita matkan varrella ovat olleet Leonid Mordkovich, Kaija Saarikettu, Ralf Gothoni, Ana Chumachenko, Josef Rissin ja Hatto Beyrle.
Minna Pensolan soitin on Signe ja Ane Gyllenbergin säätiön omistama Carlo Bergonzi -viulu vuodelta 1732.
Bach, muuntelun mestari
10.6.
J.S. Bach huipensi mammuttimaisen Clavier-Übung -sarjansa Goldberg-muunnelmilla, yli tunnin mittaisella matkalla musiikillisten muotojen ytimeen. ”Musiikinrakastajille, heidän henkensä virkistämiseksi” syntynyt haikea aaria ja sen 30 variaatiota on antanut elämän sekä hurjille legendoille että sanoinkuvaamattomille tunteille yli 250 vuoden ajan. Sovituksen jousitriolle soittavat Meta4-yhtyeen Minna Pensola, Antti Tikkanen ja Tomas Djupsjöbacka.
Uutta, vanhaa, lainattua
11.6.
Se kuulostaa antiikilta, sen nimi on muinainen ja sen pinta on patinoinut – vaan onko se vanhaa? Kun Ottorino Respighin ja Alfred Schnittken sarjoissa soi varhaisen barokin loisto, Anna Clynen Rest These Hands tuo iholle ääniä historian tuolta puolen. Konsertti vie matkalle menneisyyteen, jota ei koskaan ehkä ollutkaan. Ohjelman huipentaa Naantalin Musiikkijuhlien kaikkien aikojen nuorin solisti, vasta 12-vuotias mutta kansainvälisiä kilpailuita jo voittanut viulisti Lilja Haatainen.
In honorem maris
15.6.
Tuskin yksikään luonnon elementti kuultaa musiikissa niin kirkkaana kuin meri; sen aallot, sen rauha, sen loputtomuus – ja vastaan panematon voima. Pehmeät mainingit ja petolliset pohjavirtaukset perinteiselle In Honorem Maris -konsertille tarjoavat Debussyn, Fagerlundin ja Ravelin säveltämä musiikki.