Johanna Rusanen-Kartano

Arvostettu ja Grammy-palkittu sopraano Johanna Rusanen-Kartano on tehnyt uransa aikana monia merkittäviä oopperarooleja, joihin lukeutuvat roolit Wagnerin Tristan ja Isolden Isoldena ja Puccinin Toscan nimikkoroolissa. Ympäri maailmaa esiintynyt laulaja on esiintynyt useiden eri muusikoiden, kokoonpanojen ja orkestereiden kanssa.

Dramaattinen sopraano Johanna Rusanen on valmistunut Sibelius-Akatemiasta musiikin maisteriksi. Opintojaan hän on täydentänyt Berliinissä ja Wienissä. Laulaja on voittanut Timo Mustakallio -laulukilpailun vuonna 1995 ja Lappeenrannan valtakunnallisen laulukilpailun 1996. Vuonna 1997 hän vastaanotti Martti Talvela -stipendin. Suomen Kansallisoopperassa sekä Savonlinnan Oopperajuhlilla Rusanen-Kartano debytoi vuonna 1997. Kotimaisten musiikkijuhlien lisäksi hän on konsertoinut muun muassa Chicagon Grant Park Music -festivaaleilla, Varsovan Beethoven-festivaaleilla ja Krzysztof Penderecki -festivaaleilla sekä Lontoon BBC Proms -festivaaleilla.

Rusanen-Kartano on esiintynyt paljon myös monien muiden musiikinlajien parissa. Hän on tehnyt yhteistyötä mm. suomalaisten jazzmuusikoiden kuten Iiro Rantalan ja Lenni-Kalle Taipaleen kanssa. Legendaarisen Kari Tapion kanssa hänellä oli 2000-luvun alussa yhteinen kiertue. Hän on myös laulanut Leningrad Cowboys- sekä Waltari-yhtyeiden kanssa. Viimeisimpänä Sonata Arctica -yhtyeen Tony Kakon kanssa Sonata Sinfonica -spektaakkelissa Oulun jäähallissa vuoden 2018 syyskuussa.

Tutustu taiteilijaan